Нови версия на Гугъл карти

Google наскоро обнови Google maps , обновявайки ги с нова визия и нови полезни инструменти. Ето какво трябва да знаете относно новите Google maps.
http://google.com/maps/preview 

Google винаги се се стремяли да подобряват един от своите най-популярни и използвани инструменти след търсачката – Google maps (Гугъл карти). Oбновената версия на Google maps комбинира в едно досегашния инструмент Google maps с другия – Google Earth, показвайки 3D сгради без да имате нужда от допълнителни програми и плъгини. В режим Earth можете да увеличавате до ниво – космос , като могат да се наблюдава дори движението на облаците в реално време. В този момент новата версия на Гугъл карти може да се използва само с покана (invite) , но се очаква в скоро време да бъде пусната за свободно ползване.

Нови версия на Гугъл карти

1. Дизайна на Google Maps е променен почти изцяло. Навигацията и контролния панел са преместени най-долу [1] , както е добавен голям панел за търсене в горния ляв ъгъл [2]. Ако задържите за известно време мишката от горе върху панела за търсене , се появява поле подканващо да проучите този район за заведения , кафета и ресторанти[3], или да вземете упътвания за този адрес[4].

Обновен Google Maps

2. Обновения Google Maps е силно насочен към ресторантите и като цяло заведенията за хранене. Например, ако напишете в полето за търсене вид кухня и място или адрес – например Италианско , София , ще се появят всички възможни места които предлагат Италианска храна в София. Възможно е и да филтрирате резултатите които излизат като посочите само такива с топ ревюта [1] или оценки или само места препоръчани от приятели чрез Google + [2].

Нова версия Google Maps

3. Задръжте върху избрано място за да видите подробна информация за него [1]. Натиснете върху ресторант например и ще се отвори кутийка с адреса , работното време и уебсайт на съответното място [2]. Можете да превключите и на Street View [3] , като така можете да разгледате снимки от мястото [4] и да прочетете коментари и мнения [5] за мястото което търсите. Също можете да запазите упътвания [6] до мястото за да можете по-късно лесно да го откриете. 

Нов дизайн на Google Maps

4. За да изтеглите упътвания, натиснете бутона Упътвания. Мястото ще бъде автоматично попълнено. Само остава да напишете място от което тръгвате или адрес [1] (може да се задава постоянен адрес, който да се използва за начален [2] ) и ще излезне как да стигнете шофирайки до търсеното място (възможно е да се промени на режим – пешеходец и др.[3]).

Нова визия Гугъл Карти

5. Кутийката с упътванията показва колко време [1] ще ви отнеме пътя до посоченото място в зависимост от трафика [2] (само за САЩ и някой др.) . Натиснете Покажи/Скрии информация за движението и трафика , за да получите  [3] повече информация за задръстванията [4]. Можете да проверите също така и за алтернативни пътища [5] до посочения адрес, както и да принтирате упътванията до адреса на принтер [5].

Нова възможности Гугъл Карти

 

6. Можете да получите информация за адрес , като просто натиснете върху него. Ако натиснете върху фирмен/служебен адрес , като например заведение или ресторант ще покаже неговата визитка с данните които описахме по горе, а ако натиснете върху дадена сграда – ще видите адреса на който се намира тя [1]. Можете да изтеглите упътвания [2] или да превключите на Street view [3] по всяко време.

Google Maps - нов вид и функции

7. Слайдера най-отдолу показва най-различни снимки , Street View изгледи , и панорамни изгледи от адреса [1] , който разглеждате в момента . Ако натиснете някоя от тях ще се отвори дадения адрес. Ако задържите известно време мишката отгоре върху някой от тях се посочва точното му местоположения на мястото или от къде е дадената снимка или изглед. [2]

Google Maps и Google Earth

8. Натиснете на Earth/Map бутона за да превключите в режим – Earth [1]. По този начин можете да разглеждате всичките сгради в режим 3D , или чрез стрелките [2] да завъртате изгледа около сградата. Чрез бутона Tilt , можете да сменята изгледите(ъгъла на виждане на сградите) , избирайки от 3 различни изгледа. Някой сгради/адреси имат по-добри изгледи и ъгли за разглеждане – например можете да проверите Ню Йорк.