Помощник за микроформати

Използването на микроформати (microformats) и структурирана информация (structured data) навлиза все повече в изграждането на новите уеб сайтове. Google “харесва” особено много този начин на изграждане на съдържанието и дори награждава сайтовете, които го използват с по-детайлни описания при търсения чрез “rich snippets”. Rich snippets позволяват на търсачката да показва данни за ваша публикация в зависимост от това дали е – рецепта за готвене , някакво събитие , ревю на продукт , продукт или стока която продавате и т.н.

Маркирането по този начин е нелеко и изисква време и прецизност – (пълна информация можете да намерите на   http://schema.org/ ) От преди няколко дни Google обявиха своя нов инструмент , който позволява автоматично и на хора без особено големи познания по създаването на структурирана информация да оптимизират сайтовете си – чрез инструмента за автоматично създаване на microformats и structured data, наличен за използване на всички езици – Помощник за маркиранe. Той ви позволява автоматичното създаване на микроформати по-много лесен начин – посочвате с мишката и маркирате даден текст , снимка или данни , след което се посочва какво представляват – Име на фирма , адрес , телефон ; продукт , услуги ,цена или ревю на продукт или услуга , както и много други.

 

Помощник за микроформати

В няколко кратки стъпки се завършва процеса по маркиране на сайта, след което можете да изтеглите директно код-а на страницата с вече готовия маркиран текст и данни. 

Маркирането на тези данни е изключително полезно за onpage оптимизацията на вашия сайт, защото позволява на хората търсещи сайта ви по-лесно да разбират какъв е вашия сайт и какво предлага. Този тип оптимизация дори се насърчава от Google – http://googlewebmastercentral.blogspot.com/2013/05/getting-started-with-structured-data.html.

Пример за сайтове маркирани със микроформати и структурирана информация (microformats + structured data)

 Microformats and structured data