Навярно докато проучвате големите компании смятате, че формулата за успех се крие в това да предложите на потребителите нещо, за което никой още не е чувал. Дори да имате в каталога си продукт, който „ще обърне живота“ на бъдещите Ви клиенти, пак ще трябва да го свържете с нещо познато; да го сравните с нещо остаряло, което плаче за смяна. Но как ще го направите? Много просто – с подходящото съдържание или т.н. контент. Това е основата на всеки успешен бизнес и всяка маркетингова стратегия.

Какво представлява контент маркетинг?

Съдържанието (content) на един онлайн магазин е общ термин, използван да опише елемент от сайта, било то графичен, текстов, интерактивен или видео клип. Съдържанието придава на онлайн бизнеса тежест, стойност и смисъл. Както и предназначение. Никой клиент няма да се заинтересува от сайт, създаден по шаблон и запълнен с изображения и клиширани реплики от готови матрици. Започнете ли веднъж да запълвате информацията на Вашия сайт с данни за бизнеса, служителите и предлаганите продукти, ще се оттласнете от дъното на шаблонните бизнес магазини и ще започнете да привличате клиентското внимание към себе си.

Защо съдържанието е толкова важно?

Когато вашият онлайн магазин има подходящото съдържание, хората ще имат причина да го намират и посещават, да се учат от него и потенциално да станат Ваши клиенти.

  1. Съдържанието информира аудиторията – обликът на сайта е като визитна картичка с множество страници, всяка от които разглежда различни аспекти на онлайн бизнеса Ви. Съдържанието отговаря на основни въпроси, които потенциалните Ви клиенти могат да зададат. Например, ако продавате персонализирани гривни, които се изработват на ръка, можете да създадете кратко ръководство, което да описва значението на всеки цвят и форма на мънистата, която използвате.

Ако предлагате здравословни храни, създайте блог с актуални съвети за отлична фигура и правилно хранене в забързаното ежедневие. Вие не просто разказвате интересни факти, за да увеличите посещаемостта на сайта си – Вие помагате на аудиторията си да вземе правилното решение и да избере продукт, който е най-подходящ лично за тях.

Информираният клиент стои по-близо до потребител, готов да плати и всичко това, защото сте отделили време да индивидуализирате страницата си. Съдържанието няма срок на годност. Веднъж, щом го публикувате на сайта си, то ще продължи да информира потенциални клиенти ден след ден, година след година.

Вижте и : Как да увеличите онлайн продажбите си (чрез онлайн магазин)

  1. Съдържанието влияе на търсачките – Google е най-голямата търсачка в света. Всяка година той получава един трилион заявки от потребители. За да можете да се появите на началните страници, нужно е да проучите ключовите думи, свързани с Вашия бизнес. Щом направите списъка, можете да създадете съдържанието около тях. Независимо от продуктите, които предлагате, е нужно да включите фрази от сорта на „купете сега/днес“, „добави в количката“, „1+1“, „получете безплатна оферта/мостра“, „свържете се с нас“ – всички са еднакво ефективни.

След като създадете достатъчно такива страници, трябва да изчакате (което е най-досадната част от целия процес). В това време може да се фокусирате върху други задачи, сред които проучване на конкуренцията и създаване на още съдържание. Колкото повече публикувате, толкова повече посетители ще имате.

  1. Линкове към други сайтове – линковете може да са както вътрешни, така и външни. Ще се разраснете изключително бързо, когато други сайтове започнат да публикуват линкове към Вашия онлайн магазин. За да се случи това, опитайте с „гост блогинг“ или друг вид обмяна на опит и услуги. Споделяйте във всички възможни социални мрежи. Не изсипвайте цялата информация наведнъж, а само част от нея и то тази, която би накарала читателят да пожелае да прочете цялата статия.

Видове контент маркетинг

Както споменахме по-горе, съдържанието има много форми. Може да използвате всички, а може и да се фокусирате само върху една. Това зависи от вида услуга/продукт, които предлагате; има ли някакво ограничение във времето (годност, срок) и дали може да се замени с нещо по-добро/ново (ъпгрейд).

  1. Видео съдържание – видеоклиповете са най-предпочитаната форма за споделяне на съдържание в наши дни. Те действат на слуха и зрението. При подходящата анимация, звукови ефекти и музика създателят на видеоклипове може да остави у зрителя усещане за реално преживяване. Това е особено полезно за стоки, които не могат да се докоснат физически. Рекламата е един аспект от видео съдържанието, докато демонстрационните клипове са много по-популярни. Например, клиповете за гримове, в които козметични гурута споделят трикове как цветовете от палитрите за сенки ще изпъкнат върху клепача или как да накарат кожата си да изглежда като мината през Beauty филтър.

Кратките клипове също могат да бъдат използвани стратегически. Най-успешните демонстративни видеа включват известни, влиятелни личности. Не е обезателно да ги наемете. Можете да сключите договор, в който половината време те ще рекламират Вашия продукт, а в остатъка – продукт, който е техен или марка, с която са сключили договор (дрехи, напитки, мултивитамини). Не се и съмнявайте, че видеосъдържанието ще има успех. По последни проучвания 82% от интернет трафика е изцяло видеосъдържание.

Ако искате да научите повече прочетете и : 9 добри практики при онлайн магазините 2020/2021

  1. Социални мрежи – споменахме ги съвсем кратко в предишната секция, но всъщност социалните мрежи могат да бъдат много полезни, ако схванете алгоритъма им и ако познавате демографията на своята аудитория. Подходяща снимка, приканващ текст и редовно публикуване – това са трите базови изисквания за успешна кампания. От там насетне социалните мрежи ще започнат да предлагат на потребителите си сайта Ви на база техни търсения и интереси.
  1. Отзиви – обичайно, когато човек търси нещо или опитва да се ориентира, моли близките си за помощ. По сходен начин той се доверява на напълно непознати в интернет, които обаче споделят неговия интерес и предават своя опит чрез кратки или подробни ревюта на предлаганите от Вас продукти. Интересът на аудиторията върви ръка за ръка с потенциалния недостатък, т.е. негативните коментари – те са неизбежни и трябва да приемете това. Ако започнете да ги триете и да оставяте само петзвездните, то ще създадете обратен ефект – вместо доверие, ще извикате съмнение у потенциалните си клиенти, че нещо нередно се случва. Някои големи компании започват диалог, както с добрите отзиви, така и с негативните – за първите благодарят, а за вторите питат клиента какво не го е удовлетворило и могат ли да го компенсират по някакъв начин. Това демонстрира самоосъзнатост и отговорност – съвсем зрели черти, характерни за един опитен бизнесмен.
Въпроси и отзиви за продуктите

Въпроси и отзиви за продуктите

  1. Въпроси и отговори – понякога отзивите не дават цялата информация. Нужни са Ви конкретни отговори на конкретно (често) задавани въпроси. В тази секция не е нужно да изпадате в големи подробности. Дайте експертни, изчерпателни отговори и, ако се наложи, включете препратки към блог (ако имате такъв) с подходящия набор от статии. Ако потребителите все пак не открият въпроса си, в края на секцията включете форма за запитване.
  1. Различни форми на съдържанието – за да добиете по-ясна представа за този вид съдържание, представете си каталог. В него има всички продукти, но определени от тях биват акцентувани с разнообразни значки от сорта на „-50%“ или „веган“, или „ЕКО“. Други имат “i”икона, която дава кратко обяснение за продукта. Това спестява много време на потребителите да разгледат сайта Ви и им помага по-бързо да се ориентират в обстановката. Значката не е достатъчна, за да убеди потенциалния клиент да извърши покупка, но може да съдържа линк с полезна информация.

Изградете доверие и лоялност

Богатото съдържание води до множество доволни клиенти и увеличаване на продажбите. Остава само въпросът как ще ги задържите – с нови продукти, с по-разнообразно съдържание или нещо друго. Какъвто и да е отговорът, не спирайте да се развивате, защото спрете ли веднъж, онлайн магазинът също ще се озове в застой и ще започне неусетно да се връща на задните страници на търсачките.

Започнете с изграждането на своя онлайн магазин още днес – вижте нашите – Промоции за изработка на онлайн магазин