Какви са тънкостите при започване на онлайн бизнес (с онлайн магазин)

Какви са тънкостите при започване на онлайн бизнес (с онлайн магазин)

Интернет принадлежи на 21-ви век и ние имаме възможността да извлечем пълния му потенциал. Овен че е най-популярният инструмент за забавление, той е източник на приходи за мнозина ентусиасти, чиято мисия е да направят нещо креативно и да припечелят от това. Стартирането на бизнес не е супер лесно, но и не е ракетно инженерство. Онлайн бизнесът може да е вълнуващ, но е нужен план и подготовка за множеството предизвикателства, които ще срещнете.

Какво да направите, преди да стартирате бизнеса си

 1. Изберете идея или продукт – помислете за нещо, свързано с текущата Ви работа или интереси, може и хоби. Ако все още не можете да се сетите за нищо, помогнете си, като направите проучване от какво се нуждаят хората най-много и най-често; решете нечии проблеми; опростете ежедневието им.
 1. Типологизация – помислете към коя сфера и вече развит онлайн бизнес принадлежите. Дали предлагате директно продукти на потребителите; дали сте производител или дистрибутор. Продуктът физически ли е (сувенир, софтуер) или е някакъв вид услуга? Вие ли предлагате тази услуга или имате хора, които работят за Вас? Независимо от типа бизнес, можете да работите за вече утвърден сайт, а на по-късен етап, когато се сдобиете с опит, да се отделите. Премислете опциите си. Във всеки случай, ще Ви е нужна някаква форма на подкрепа и партньорство.
 1. Подходящо име на домейна – трябва да е кратко, лесно за спелуване и да представя бизнеса коректно. Направете списък с термини от търсачките, както и различни комбинации. Внимавайте за правописни грешки и използвайте цифри само в краен случай. Не забравяйте, че можете да използвате домейни, завършващи на .co, .info, .biz, .me за по-силен ефект.
 1. Дизайн – той трябва да е подходящ и да отговаря на идеята на бизнеса/неговата самоличност/характер и да има функция за лесно търсене. Представете си, че изграждате витрина на магазин. Тук важат същите правила – всичко трябва да е подредено и приятно за окото. Не прекалявайте със снимки, графики и видеа, за да не отвлечете вниманието от същественото. Можете да се обърнете към специалист, който да изработи Вашия сайт. Отбележете нещата, които най-много Ви харесват у конкуренцията, и ги покажете на дизайнера за вдъхновение, но без да ги копирате 1:1.
 1. Избор на правилния хостинг  – това означава, че е необходимо да има денонощна техническа поддръжка, достатъчно място за съхранение и изобилие от други опции, които да помогнат на онлайн бизнеса Ви да функционира правилно и да се развие.
 1. Сигурно банкиране – сигурен метод за приемане на дебитни/кредитни карти и обработка на поръчки.
 1. Информационна база – сайтът трябва да е завършен, а вие трябва да следите кои ключови думи са най-често търсени, кои страници и артикули привличат внимание, за да знаете какво вълнува клиентите Ви и накъде да разширите бизнеса си или кога да се снабдите с повече бройки.
 2. Слаби и силни страни – Вие може да сте талантливи и опитни в своята сфера, но да не сте способни да се рекламирате. Вижте как се справя конкуренцията – прави ли промоционални кампании и колко често. С какво си приличате и се отличавате? Можете ли сами да се справите със слабите си страни или трябва да промените плана си? Да наемете специалист в дадена област?
 3. Маркетингов план – на първо място, трябва да имате представа кой би се заинтересувал да купи Вашия продукт, с други думи – коя е Вашата таргет група (млади майки, тийнейджъри, собственици на малък и среден бизнес и други). Стеснете кръга на търсене до базисни точки – пол, възраст, доходи, местоположение, интереси и други лични особености, за да създадете образ на своя идеален клиент. Колкото повече информация включите, толкова по-подходящ продукт ще можете да предложите и то на повече хора.

На второ място, проучете пазара. Проучете и конкуренцията си. Разберете колко играчи има, какво е Вашето влияние и какви са Вашите реални шансове. Добре е да имате достъп до доклади и годишни отчети, свързани с Вашия отрасъл, за да проследите кога пазарът е във възход. По този начин ще се озовете на гребена на вълната. Направете проучване и за собствения си продукт, като подготвите кратки анкети и раздавате безплатни мостри. Вслушайте се в отзивите и обмислете нещата, които трябва да промените.

На трето място, изберете места, на които ще рекламирате. Дали ще са други уебсайтове, дали ще раздавате флаери или ще се възползвате от медиите и социалните мрежи.

Най-големите грешки, правени от собствениците на онлайн бизнес

Сред тях е, че подценяват бизнеса като цяло и че не се вслушват в желанията на клиентите си.

 1. Никога да не започнете – не бъдете от онези, които само говорят за стартиране на бизнес, но никога не пристъпват към осъществяване на идеята си. Всяко начало е трудно и е нужна смелост, време и пари, но с времето ще станете по-добри, веднъж щом се решите да започнете.
 1. Не бъркайте „блог“ с „бизнес“ – блогът е платформа за споделяне на идеи, разрастване на публика и свързване с хората, но не е бизнес. Същото важи за видео блогърите и всяка друга платформа, на която можете безплатно да качвате статии. Те могат да са инструменти за изграждане на влияние, не магазин.
 1. Да чакате твърде дълго да пуснете продукт/услуга – когато започнете онлайн бизнес, можете да заседнете с месеци, без да имате възможността да предложите нов продукт за продажба. Ако изграждате бизнес, трябва да адресирате най-големите рискове, които може да срещнете в бъдеще. Освен това, трябва да се упражнявате в изграждане и пускане на нови продукти – първият може да не е така добър, но не се предавайте. Колкото по-скоро намерите нещо стойностно, толкова по-близо сте до чистата печалба.
 1. Да започнете бизнес сам – причината големите онлайн платформи за бизнес да съществуват е, че има много хора, които вярват в тези идеи и не са оставили основателите да напуснат. Никой не може да оцелее сам. Имате нужда от клиенти, снабдители/доставчици и хора, които да предоставят услуги. Също така имате нужда от подкрепа от страна на семейството и приятелите ви, както и от вашите партньори.
 1. Да започнете с грешните очаквания – ако управлявате голям бизнес, навярно нямате много време за пътувания. Не съществува успех за една нощ и е възможно да пренапишете изначалния си план няколко пъти.
 1. Да прекарате твърде много време в мислене и твърде малко в действие – съдружниците имат две роли – пчеличка-работничка и режим главен изпълнителен директор (ГИД). Ако искате да сте успешен, трябва да сте и двете.

Клиентът

Може би едно от най-важните правила при започването и разрастването на един бизнес е не само да привлечете вниманието към себе си и предлагания продукт, но и да го задържите. Трудната част не свършва с пълен каталог или любезен телефонист. Нужно е да държите аудиторията си ангажирана през цялото време. На помощ идват редица платформи и приложения за пращане на мейли, блог страници, неочаквани и изгодни намаления, пакетни услуги, томболи, безплатни съвети и услуги (с определени условия).

Другото важно нещо е да знаете кога е правилното време за тези стратегии, защото ако всяка седмица имате намаления, това може да Ви доведе до фалит. Ето защо е толкова полезно да правите седмични и месечни анализи на ключови думи и на най-продавани продукти. Включете в сметките си празничните и почивни дни, когато хората имат повече време на седнат пред компютъра, но не забравяйте да следите и за световните тенденции, защото аудиторията Ви прави абсолютно същото и очаква нещо сходно да се появи и на българския пазар.

Можете да разгледате нашите цени за изработка на онлайн магазини тук : https://tedbg.com/ecommerce-website-prices/