Независимо дали притежавате собствен бизнес или работите за по-голяма компания, продажбите са Ваша грижа номер едно. Съществуват най-различни стратегии и комбинации, чрез които да увеличите приходите си в дългосрочен план. Някои от тях можете да приложите веднага, докато за други ще Ви е нужно повече време.

 1. Бъдете честни

И не се опитвайте да сте нещо, което не сте. Потенциалните клиенти ще оценят високо честността Ви – покажете им кои сте, с какво се занимавате и никога не им обещавайте нещо, което не можете да изпълните. Същото се случва на първа среща – искаш да опознаеш човека срещу себе си; да разбереш какво го кара да тиктака и така да заключиш дали сте един за друг.

 1. Направете видими отзивите на клиентите

  Направете видими ревюта от клиенти

  Направете видими ревюта от клиенти

Когато човек се сблъсква с нещо непознато, той търси някой, който вече е минал по неговия път и който може да му даде съвет. Доволните клиенти са едно от най-ценните оръжия в арсенала Ви, а техните препоръки могат да Ви осигурят нови продажби. Техните коментари могат да са на заглавната страница, да се появяват отстрани, да изскачат като прозорец или да са в специален раздел.

 1. Внушете усещане за спешност

  Бързи предложения и оферти - внушават спешност

  Бързи предложения и оферти – внушават спешност

Ако има нещо, което движи света, то е конкуренцията. Хората, в голямата си част, обичат състезанията с награди, особено онези, в които времето и продуктите са ограничени и обозначени с думи като „ексклузивно“, „последен продукт“, „избор на редакторите“. Алтернативата е да предложите финансов стимул – отстъпка, подарък, безплатна доставка.

 1. Рекламация

  Рекламация

  Рекламация

Нека тази дума да не Ви плаши – рекламацията не е черна дупка за бизнеса и място на негативни емоции, а по-скоро гаранцията на клиента, че ако закупеният продукт не му хареса, ще може да бъде върнат, а сумата – възстановена. Така потенциалните клиенти са по-спокойни и съществува по-голям шанс да купят нещо от Вас.

 1. Предложете ограничен брой продукти

  Продукти с ограничено количество

  Продукти с ограничено количество

Повечето собственици на бизнес са на противоположния край на тази концепция и се стремят да включат в каталога си колкото се може повече продукти. И в това няма лошо, но ето каква е стратегията – когато имате по-малко продукти, клиентът няма да се лута безпомощно между твърде много възможности и има по-малък шанс да се откаже, защото просто не може да вземе решение. Ако обаче сте привърженици на изобилието, то ще Ви е нужна стегната и подробна система за класифициране на различните категории и подкатегории, за да може клиентът да се ориентира по-лесно в търсенето си.

Вижте и нашите предложения за изграждане на качествени онлайн магазини които продават.

 1. Намерете клиенти чрез Facebook

Един от начините да откриете нови клиенти е като използвате алгоритъма на Facebook, за да филтрирате образа на своя „идеален“ клиент. По същия начин можете да персонализирате рекламите, така че хора със сходни интереси да виждат Вашия сайт. Колкото по-добре „познавате“ Вашите клиенти, толкова по-вероятно е те да откликнат. Не се придържайте към един образ, а продължете да го разработвате в процеса на работа, за да стане възможно най-подробен.

 1. Улесняване на плащането

  Улеснете поръчването на продуктите - улеснете максимално завършването на поръчките

  Улеснете поръчването на продуктите – улеснете максимално завършването на поръчките

Не правете грешката да слагате безброй стъпки в процеса на купуване и плащане. Ако клиентът е объркан или фрустриран от безкрайните стъпки, които трябва да направи до финализиране на поръчката, той ще изостави кошницата си, за да открие сайт с улеснена навигация. Друг начин за улесняване на плащането е като предоставите колкото може повече възможности – наложен платеж, Кредитна / Дебитна карта, Покупки на кредит или през някоя от големите платформи като PayPal или за биткойни.

Научете и 9 добри практики при онлайн магазините 2020/2021

 1. Инвестирайте в качествени изображения

„По дрехите посрещат“ е казал народът. Не подценявайте силния ефект на качествениците изображения с висока резолюция. Дори хората, които нищо не разбират от естетика, могат да я разпознаят, затова не се скъпете откъм изображения и направете сайта си привлекателен и професионален, иначе има шанс да се превърнете в посредствен, треторазряден онлайн магазин със замъглени снимки, които продават едно, а се оказва друго.

 1. Рекламиране

Не само Facebook и Google са подходящи места за поставяне на Вашата реклама. Наскоро и Gmail предостави тази възможност за широкия кръг потребители. Един от най-ефективните начини да се възползвате от тази услуга е като използвате ключови думи от своите конкуренти. Друга важна част от маркетинга е визуалната част на рекламата да бъде директно свързана със съдържанието. Накратко, ако рекламата е за сешоар, не бива да препрати клиента на грил само защото и двете нагряват. Колкото по-специфични, коректни и прозрачни сте в офертите и рекламите си, толкова по-голямо доверие ще изградите.

 1. Въпроси и отговори

Много собственици на бизнес са на мнение, че техните клиенти знаят за продукта им повече, отколкото в действителност. Вместо да се фокусирате върху това да подчертавате колко страхотна е компанията Ви, опитайте се да отделите достатъчно внимание на секцията „Въпроси и отговори“ и да адресирате питания, които биха могли да възникнат у клиента. Опитайте се да бъдете полезни на потребителите, за да разберат каква е ползата от Вашия продукт и какви преимущества им носи.

 1. Безплатни продукти

Няма нещо, което клиентът да обича повече от безплатна услуга или продукт. В зависимост от това каква е нишата на Вашия онлайн магазин, можете да изберете един или няколко продукта, които да предлагате напълно безплатно. Ако е софтуер, то той ще има определен срок на ползване или ще е опростена версия на оригинала. Ако е козметика, възползвайте се от мостри. Бъдете креативни. Дори да е нещо дребно, трябва да е ефектно.

 1. Цената

Ценообразуването е сложна математическа формула, която се договаря между конкурентите на пазара много преди да минат към производство. В сайта ценообразуването е като игра, в която собственикът на бизнеса цели да продаде именно онези продукти, от които има най-голяма полза. А за да се случи това, той трябва да ги сложи някъде в средата – да не са твърде евтини, нито твърде скъпи. Към същото се стреми и масовият потребител, който смята покупката си за еднакво качествена и изгодна, без да подозира, че е уловен в „клопката“ на собствената си дедукция.

 1. Предложете регистрация

Не е задължително да е регистрация на потребител – опциите са информационен бюлетин, който клиентите да получават всяка седмица, или предложение за намаление при първата направена поръчка. Дори потребителите да не се възползват от тази възможност, Вие вече разполагате с данните им, което ще Ви помогне да изградите маркетингова стратегия, най-добрата от които е „последващ имейл“. Той служи за откриване на нови клиенти и задържане на старите. Личното отношение и фокусът върху личността на клиента са от особено значение за разрастване на бизнеса. Доволните клиенти сами ще привлекат други към сайта Ви.

 1. Мобилно приложение

Тук не просто трябва да оптимизирате технически сайта си, за да се пригоди към мобилните устройства – нужно е да улесните клиентите си максимално, за да не се откажат от покупката си. За да задържите вниманието им, изградете платформата си така, че клиентите да разберат веднага дали Вашите продукти са за тях, какви са конкретните предимства и защо те трябва да купуват именно от Вас.

 1. Ремаркетинг

Това е маркетингова стратегия, чрез която се свързвате с хората, посетели Вашия онлайн магазин. Независимо дали са потребители или посетители, Вие можете да им предлагате Ваши реклами и продукти на всички сайтове, из които сърфират. Рекламите на Google са динамични, интелигентни и имат множество опции; адаптивни са и се съобразяват с онова, което потребителят е разглеждал или което е оставил в кошницата си, без да финализира поръчката си.

Ако има едно нещо, което стои в центъра на всяка успешна маркетингова стратегия за увеличаване на продажбите, то това е личното отношение. Запомнете, че Вие работите с хора, а не с ботове.

Вижте и нашите предложения за изграждане на качествени онлайн магазини които продават.