Електронната търговия се превръща във все по-важна част от индустрията и особено през тази година. Много предприемачи решиха да я превърнат в свой основен източник на доходи. Макар и да изглежда отстрани като съвсем лесна работа, при която просто управляваш един предварително направен уебсайт, всъщност онлайн магазините изискват немалко отдаденост и внедряването на някои добри още със старта значително ще ви улеснят по пътя към върха.

Първо и основно правило е да започнете с всичко, както си му е редът – от началото. Припомнете си една от предишните ни статии на тема 5 стъпки към стартирането на онлайн магазин и минете последователно през отделните етапи. Разбира се, това няма да ви гарантира моментален успех, но ще е стабилна основа, върху която да градите бизнеса си. След като сте изяснили всички подробности около продукта, нишата, специфики с доставка и характеристики, посвещаваме останалата част от текста днес на мястото, на което ще се случват продажбите и как то да превърне покупката в истинско приятно потребителско изживяване.

Функционален дизайн

Изборът на това как ще изглежда уебсайтът ви не трябва да е само въпрос на лично предпочитание. Ключово при изграждането му е той да бъде функционален и потребителят да го приема като доверено място, на което може да повери парите си. Елементи като шрифт, фон, меню и организация изглеждат на пръв поглед маловажни, но изборът им наистина може да съсипе или изстреля напред даден бизнес.

Меню и навигация

Смисълът на тези части от онлайн магазина не е просто да ги има, а е важно да са организирани добре и последователно. Така, както на място, за да се ориентира клиентът, на разположение са продавач-консултанти, тук менюто и навигацията са решаващи. Организирайте добре категориите си според нишата, в която продавате. Слагайте и подкатегории, ако е нужно. В същото време не пропускайте важни елементи като контакти и секция „за нас“. Те може и да не са тези, които „продават“, но без тях всеки магазин изглежда несериозно и непрофесионално. Подгответе кратки и ясни текстове за всяка част и по възможност поддържайте връзка с посетителите си чрез система за съпорт. Опцията за търсене в сайта по ключови думи трябва да е абсолютно задължителна, тъй като с нея лесно ще се ориентират и няма да прекарват излишно време в лутане. Имайте предвид, че онлайн времето на всеки потребител е много лимитирано, а вниманието му изключително лесно се разсейва и губи.

Меню и навигация за онлайн магазин

Меню и навигация за онлайн магазин

Красиви и качествени снимки на продуктите

Няма как във века на социалните медии и онлайн продажбите да не разчитаме на професионалните, ясни и спиращи дъха кадри. Те са тези, които с един поглед привличат потребителя и до голяма степен са „виновни“ за покупката. Целта им е клиентът да си представи, че може да използва този продукт и той отлично се вписва в личния му начин на живот. В зависимост от областта, в която продавате, доверете се на опитни партньори и не се страхувайте да влагате средства във фотосесии. Винаги първо възприемаме неща с очите си и затова е важно за онлайн магазините да предоставят наслада на бъдещите си клиенти.

Съдържание, което е важно за клиента

Не е нужно уебмагазинът ви да е изпълнен само с рекламни послания. По-важната част тук е да въвлечете клиента си в история, която да донесе допълнителна стойност и за него. Поддържайте блог, в който да споделяте интересни аспекти на личния си опит като предприемач, полезно съдържание около продуктите, които предлагате, или новини за бранша и икономическата обстановка дори. Този начин на генериране и споделяне на информация ще ви създаде лоялна аудитория, която ще приема онлайн магазина ви за авторитет и източник на важни мнения и впоследствие с тези хора ще ви е много по-лесно да конвертирате в продажби.

Вижте и нашите цени за изработка на онлайн магазин тук : https://tedbg.com/ecommerce-website-prices/

Подобряване на продуктовите страници

При изграждането им също има някои основни правила, които да не пропускате. Както и при самия уебсайт, заложете на колкото се може повече и по-качествени снимки на продукта. Клиентът няма как да го пипне физически и затова всякакви детайли и прегледи отблизо са от ключово значение при решението за покупка. Добавяйте и професионално написани описания. Те не само ще ви помогнат да класирате страницата си по-напред в търсачките, но и ще дадат нужната информация и ще отговорят на редица евентуални употреби за полза, начин на употреба, състав и др. Включете още подробности за начини на доставка, плащане и достатъчно отличаващ се бутон за количка.

Ревюта на продукта

Интегрирайте модул в сайта, чрез който да се оставят мнения и ревюта за артикулите. Така бъдещите клиенти ще могат да получат още по-подробна информация от първа ръка, а и ще получите т.нар. „социално доказателство“ за полезната стойност на това, което продавате.

Ревюта за продуктите - пример

Ревюта за продуктите – пример

Максимално улеснен и бърз процес на покупка

Когато потребителят вече е подготвил всичко избрано в кошницата си, предложете му лесен начин да завърши покупката. Не добавяйте излишни полета за попълване, както и помислете за всички удобни начини за разплащане в държавата, в която оперирате. Препоръчително е всичко – от избор до плащане до самото онлайн разплащане, да се извърши на собствения ви сайт, за да не се обърка излишно клиентът и да не си създаде чувство на недоверие.

Бързо завършване на поръчката за онлайн магазин - лесно и на една страница

Бързо завършване на поръчката за онлайн магазин – лесно и на една страница

Инструменти на онлайн маркетинга

Не подценявайте и тази част от бизнеса. Целта ви винаги освен придобиване на нови клиенти, трябва да е и задържането им и връщането за покупка отново. Възползвайте се от всички инструменти на онлайн маркетинга и социалните мрежи. Използвайте ретаргетинг, за да напомняте за себе си на потребителите, след като напуснат уебсайта ви. Поставете дисплейни реклами или изградете кампании в различните медии, а и никога не подценявайте силата на добре поднесения мейл, чрез който може да донесете допълнителна стойност на клиента и да го провокирате отново да попадне в потребителската ви фуния.

Обслужване на клиенти

Това също е част от онлайн бизнеса, която често пренебрегваме. Въпреки че по-голямата част от потребителското изживяване се случва в мрежата, никога не пренебрегвайте нуждата от контакт с реален човек зад сайта. Бъдете насреща, винаги когато клиентът има нужда от помощ. Информирайте своевременно за всякакви евентуални забавяния и поддържайте контакт, дори и чрез електронна поща с хората, които ви се доверяват. Това не само ще повиши числата на продажбите ви, но ще доведе до по-добри ревюта и до още повече завръщащи се клиенти.

Развитието и поддържането на онлайн магазин с всички технологични и маркетинг възможности, които постоянно ни предоставят нови инструменти, е голямо предизвикателство за всеки бизнес. Не е нужно да се опитвате да направите всичко сами и да сте в крак с абсолютно всички иновации. Доверете се на правилни партньори и заедно градете бизнеса на своите мечти.

Какви са тънкостите при започване на онлайн бизнес (с онлайн магазин)

Интернет принадлежи на 21-ви век и ние имаме възможността да извлечем пълния му потенциал. Овен че е най-популярният инструмент за забавление, той е източник на приходи за мнозина ентусиасти, чиято мисия е да направят нещо креативно и да припечелят от това. Стартирането на бизнес не е супер лесно, но и не е ракетно инженерство. Онлайн бизнесът може да е вълнуващ, но е нужен план и подготовка за множеството предизвикателства, които ще срещнете.

Какво да направите, преди да стартирате бизнеса си

 1. Изберете идея или продукт – помислете за нещо, свързано с текущата Ви работа или интереси, може и хоби. Ако все още не можете да се сетите за нищо, помогнете си, като направите проучване от какво се нуждаят хората най-много и най-често; решете нечии проблеми; опростете ежедневието им.
 1. Типологизация – помислете към коя сфера и вече развит онлайн бизнес принадлежите. Дали предлагате директно продукти на потребителите; дали сте производител или дистрибутор. Продуктът физически ли е (сувенир, софтуер) или е някакъв вид услуга? Вие ли предлагате тази услуга или имате хора, които работят за Вас? Независимо от типа бизнес, можете да работите за вече утвърден сайт, а на по-късен етап, когато се сдобиете с опит, да се отделите. Премислете опциите си. Във всеки случай, ще Ви е нужна някаква форма на подкрепа и партньорство.
 1. Подходящо име на домейна – трябва да е кратко, лесно за спелуване и да представя бизнеса коректно. Направете списък с термини от търсачките, както и различни комбинации. Внимавайте за правописни грешки и използвайте цифри само в краен случай. Не забравяйте, че можете да използвате домейни, завършващи на .co, .info, .biz, .me за по-силен ефект.
 1. Дизайн – той трябва да е подходящ и да отговаря на идеята на бизнеса/неговата самоличност/характер и да има функция за лесно търсене. Представете си, че изграждате витрина на магазин. Тук важат същите правила – всичко трябва да е подредено и приятно за окото. Не прекалявайте със снимки, графики и видеа, за да не отвлечете вниманието от същественото. Можете да се обърнете към специалист, който да изработи Вашия сайт. Отбележете нещата, които най-много Ви харесват у конкуренцията, и ги покажете на дизайнера за вдъхновение, но без да ги копирате 1:1.
 1. Избор на правилния хостинг  – това означава, че е необходимо да има денонощна техническа поддръжка, достатъчно място за съхранение и изобилие от други опции, които да помогнат на онлайн бизнеса Ви да функционира правилно и да се развие.
 1. Сигурно банкиране – сигурен метод за приемане на дебитни/кредитни карти и обработка на поръчки.
 1. Информационна база – сайтът трябва да е завършен, а вие трябва да следите кои ключови думи са най-често търсени, кои страници и артикули привличат внимание, за да знаете какво вълнува клиентите Ви и накъде да разширите бизнеса си или кога да се снабдите с повече бройки.
 2. Слаби и силни страни – Вие може да сте талантливи и опитни в своята сфера, но да не сте способни да се рекламирате. Вижте как се справя конкуренцията – прави ли промоционални кампании и колко често. С какво си приличате и се отличавате? Можете ли сами да се справите със слабите си страни или трябва да промените плана си? Да наемете специалист в дадена област?
 3. Маркетингов план – на първо място, трябва да имате представа кой би се заинтересувал да купи Вашия продукт, с други думи – коя е Вашата таргет група (млади майки, тийнейджъри, собственици на малък и среден бизнес и други). Стеснете кръга на търсене до базисни точки – пол, възраст, доходи, местоположение, интереси и други лични особености, за да създадете образ на своя идеален клиент. Колкото повече информация включите, толкова по-подходящ продукт ще можете да предложите и то на повече хора.

На второ място, проучете пазара. Проучете и конкуренцията си. Разберете колко играчи има, какво е Вашето влияние и какви са Вашите реални шансове. Добре е да имате достъп до доклади и годишни отчети, свързани с Вашия отрасъл, за да проследите кога пазарът е във възход. По този начин ще се озовете на гребена на вълната. Направете проучване и за собствения си продукт, като подготвите кратки анкети и раздавате безплатни мостри. Вслушайте се в отзивите и обмислете нещата, които трябва да промените.

На трето място, изберете места, на които ще рекламирате. Дали ще са други уебсайтове, дали ще раздавате флаери или ще се възползвате от медиите и социалните мрежи.

Най-големите грешки, правени от собствениците на онлайн бизнес

Сред тях е, че подценяват бизнеса като цяло и че не се вслушват в желанията на клиентите си.

 1. Никога да не започнете – не бъдете от онези, които само говорят за стартиране на бизнес, но никога не пристъпват към осъществяване на идеята си. Всяко начало е трудно и е нужна смелост, време и пари, но с времето ще станете по-добри, веднъж щом се решите да започнете.
 1. Не бъркайте „блог“ с „бизнес“ – блогът е платформа за споделяне на идеи, разрастване на публика и свързване с хората, но не е бизнес. Същото важи за видео блогърите и всяка друга платформа, на която можете безплатно да качвате статии. Те могат да са инструменти за изграждане на влияние, не магазин.
 1. Да чакате твърде дълго да пуснете продукт/услуга – когато започнете онлайн бизнес, можете да заседнете с месеци, без да имате възможността да предложите нов продукт за продажба. Ако изграждате бизнес, трябва да адресирате най-големите рискове, които може да срещнете в бъдеще. Освен това, трябва да се упражнявате в изграждане и пускане на нови продукти – първият може да не е така добър, но не се предавайте. Колкото по-скоро намерите нещо стойностно, толкова по-близо сте до чистата печалба.
 1. Да започнете бизнес сам – причината големите онлайн платформи за бизнес да съществуват е, че има много хора, които вярват в тези идеи и не са оставили основателите да напуснат. Никой не може да оцелее сам. Имате нужда от клиенти, снабдители/доставчици и хора, които да предоставят услуги. Също така имате нужда от подкрепа от страна на семейството и приятелите ви, както и от вашите партньори.
 1. Да започнете с грешните очаквания – ако управлявате голям бизнес, навярно нямате много време за пътувания. Не съществува успех за една нощ и е възможно да пренапишете изначалния си план няколко пъти.
 1. Да прекарате твърде много време в мислене и твърде малко в действие – съдружниците имат две роли – пчеличка-работничка и режим главен изпълнителен директор (ГИД). Ако искате да сте успешен, трябва да сте и двете.

Клиентът

Може би едно от най-важните правила при започването и разрастването на един бизнес е не само да привлечете вниманието към себе си и предлагания продукт, но и да го задържите. Трудната част не свършва с пълен каталог или любезен телефонист. Нужно е да държите аудиторията си ангажирана през цялото време. На помощ идват редица платформи и приложения за пращане на мейли, блог страници, неочаквани и изгодни намаления, пакетни услуги, томболи, безплатни съвети и услуги (с определени условия).

Другото важно нещо е да знаете кога е правилното време за тези стратегии, защото ако всяка седмица имате намаления, това може да Ви доведе до фалит. Ето защо е толкова полезно да правите седмични и месечни анализи на ключови думи и на най-продавани продукти. Включете в сметките си празничните и почивни дни, когато хората имат повече време на седнат пред компютъра, но не забравяйте да следите и за световните тенденции, защото аудиторията Ви прави абсолютно същото и очаква нещо сходно да се появи и на българския пазар.

Можете да разгледате нашите цени за изработка на онлайн магазини тук : https://tedbg.com/ecommerce-website-prices/

2020-а година се оказа ключова за много бизнеси. Голяма част от тях след извънредната ситуация с коронавируса по целия свят твърдо се убедиха колко важно е онлайн присъствието и започнаха с уверени стъпки да градят своята стратегия в интернет пространството. Но преди да започнете с каквото и да било в тази насока, има нещо много важно, което да уточните, за да получите първата си продажба: своя маркетинг подход.

Начинът, по който решите да продавате в магазина си, напълно определя колко пари ще спечелите. Структурирайте маркетинг стратегията си правилно и всичко останало ще си дойде на мястото.

След като в предишния си текст ви разкрихме 5 СТЪПКИ КЪМ СТАРТИРАНЕТО НА ОНЛАЙН МАГАЗИН, днешната статия посвещаваме на не по-маловажната част и ще ви преведем напряко през дебрите на успешните маркетингови стратегии за продаване в мрежата.

Всъщност, нещата не изглеждат толкова сложно, колкото си мислите. Най-често онлайн магазините залагат на един от трите начина за развитие на бизнеса и позициониране в Интернет.

 • SEO (оптимизация за търсачки по ключови думи)
 • Платен маркетинг (реклами в социалните мрежи и Google)
 • Платформи за маркетинг (Amazon, eBay)

Стратегия 1 – SEO за онлайн магазини:

Тази маркетингова стратегия се състои в това да намерите ключовите думи за продуктите, които искате да предложите, и след това да работите в посока класиране на сайта, колкото се може по-напред в онлайн търсачките по точно тези думи.

SEO има няколко предимства, които са незаменими от бизнес гледна точка:

 • Потоците на трафик са много надеждни, което означава и надеждни приходи за вас
 • Трафикът от търсене обикновено заема най-голям обем
 • В дългосрочен план тази стратегия може да се превърне в много печеливша

Има обаче и един основен недостатък: SEO отнема много време и усилия. Дори ако преследвате дадена продуктова категория без конкуренти, в най-добрия случай ще ви отнеме между 3–6 месеца, за да видите вашия сайт да се показва на първата или втората страница с резултати от търсенето за ключова дума. Обемът на трафика ще бъде доста малък, докато не вкарате страницата си в топ 1–3  по ключова дума. Ако вашата категория е дори слабо конкурентна, може да отнеме години усилия, за да стигнете дотам.

За използването на SEO като маркетингова стратегия за вашия онлайн магазин препоръчваме да се съсредоточите в три неща

 • Оптимизиране на продуктовите страници по ключови думи
 • Изграждане на полезно и ангажиращо съдържание за непродуктови ключови думи, които също са във вашата категория. Това помага на самите продуктови страници да се класират по-напред в търсачката
 • Създаване на полезно съдържание около нишата, в която работите, което потребителите да възприемат като ресурс.

В TEDBG SEO стратегията се изразява в анализ и оптимизация на структурата на сайта. Изграждат се стабилни основи върху които да се гради по нататъшна оптимизация. Включват се подходящи тагове и се променя кода структурно на сайта за по-добра разпознаваемост и възприемчивост от търсачките. Силно се препоръчва преди всякаква друга оптимизация. Изграждат се препратки от сигурни външни сайтове, а съдържанието и линковете са основните стълбове на този маркетингов подход.

Стратегия 2 – Платен маркетинг за онлайн магазини:

Някои онлайн магазини се справят изключително добре чрез подхода на  платения маркетинг. Това включва спонсорирани публикации в Instagram и Facebook, както и подготвяне на реклами и места за такива в мрежата на търсачките.

Най-големите платени маркетингови канали в момента са Facebook и Instagram. В частност Instagram стана много популярен за онлайн магазините през последните няколко години в световен мащаб.

Характерно за тях обаче е, че начинът, по който потребителят е склонен да направи покупка, донякъде прилича на пазаруването в търговски център. Понякога хората търсят определен артикул, но много от тях отиват в мола просто, за да се насладят  на разходката. Продуктите, които се продават ефективно в търговски център, също вероятно ще се справят добре с платена реклама във Facebook или Instagram. Такива примери са:

 • Продукти, насочени основно към потребителя. Услуги или предмети за бизнес употреба трудно биха могли да бъдат продадени през социалните мрежи
 • Привличащи погледите стоки. Ето защо компаниите за облекло се справят толкова добре в моловете и защо те се представят наистина агресивно в Instagram през последните няколко години
 • Артикули с лесен продажбен процес. Идеята е с минимален брой кликове потребителят да получи това, което иска.
 • Предмети със сравнително ниска цена. Ако цената е твърде висока, това означава, че хората трябва внимателно да обмислят решението и вероятно впоследствие ще забравят за рекламата

Ако вашият продукт отговаря на всички тези критерии, трябва сериозно да обмислите възможността за продажба чрез платените маркетингови канали.

Google Ads (по-рано AdWords) е едно изключение от това. Тъй като оферирате за ключови думи в Google, поставяте рекламата си пред хора, които вече активно търсят този тип продукт. Докато ключовата дума има достатъчно обем на търсене и рекламните оферти не са твърде конкурентни, тя ще работи много добре.

Най-големият недостатък на платения маркетинг е, че ще трябва да инвестирате куп пари предварително, преди да разберете дали можете да реализирате печалба или не. Повечето платени кампании първоначално не носят печалба. Така че бъдете внимателни и се уверете, че не инвестирате повече, отколкото можете да си позволите да загубите.

Стратегия 3 – Платформа за маркетинг за онлайн магазини

Това е напълно различна посока от двата метода по-горе. Вместо да създавате собствен магазин и да използвате различни подходи за придобиване на трафик, може да предлагате продуктите си в една от следните платформи:

 • Amazon
 • Etsy
 • eBay

Възможно е да бъдете успешни и в трите наведнъж, но препоръчваме да започнете с Amazon. Аудиторията на Amazon е много по-голяма, което ви дава голямо поле за растеж нагоре, а и при него съществува предлагане в почти всяка продуктова ниша, за която се сетите.

Основното изключение е, ако залагате на ръчно правени изделия. В този случай Etsy е по-подходяща, тъй като в нея потребителите очакват да намерят повече продукти, ориентирани към занаятите.

eBay е чудесен вариант, в случай че  правите куп покупки и препродажби, но за предлагане на стоки потенциалът на Amazon е много по-голям.

Всяка платформа си има своите специфики, но най-общо трябва първо да качите всичко, което предлагате на нея и да оптимизирате продуктите според възможностите си. Това включва фокусиране върху две области:

 • Насочване на продуктовите страници към конкретни термини, търсени в платформата
 • Получаване на възможно най-много 5-звездни отзиви за вашите продукти

Докато подобрявате думите си за търсене и отзивите, повече хора ще виждат вашите продукти на тази платформа, което ще доведе до ръст в продажбите за вас.

Няма еднозначен отговор коя маркетингова стратегия е най-печеливша, защото това до голяма степен зависи от спецификата на вашия собствен бизнес. Не е на 100% невъзможно да прилагате и трите, но съветваме да вложите ресурса си в развитие и усъвършенстване първоначално само в една насока.

 

В ерата на информационните технологии и неограничените възможности за търговия не само чрез физически обекти, но и през онлайн платформите, мечтата на мнозина предприемачи е да управляват целия си бизнес единствено зад екрана на лаптопа си. Наглед този тип организация не изглежда сложна и отстрани всички имаме визията, че нещата се случват като на автопилот.

Като фирма, която вече 9 години на пазара и създава за клиентите си успешни и иновативни сайтове и онлайн магазини, екипът на TEDBG подготви за вас кратко ръководство в няколко стъпки. С тяхна помощ ще може бързо да идентифицирате етапите на създаване на интернет магазин от самото зараждане на идеята до завършване на проекта и да решите дали това е проектът за вас.

Стъпка 1: Спрете се на ниша

Решението, че онлайн бизнесът е вашето призвание е взето, но това се оказва, че е най-лесната част от процеса по създаване на печеливш онлайн търговски модел. Изключително важно е да имате ясна и точна визия какво ще продавате и на кого ще го предлагате. Голяма част от предприемачите пропускат тази част и се хвърлят директно в прогнози и мисли за продажбите, но изборът на ниша е ключов най-вече, защото тя влияе на:

 • възможностите за продажба
 • усилията, които ще трябва да положите за привличане на клиенти
 • наличието на регулярно повтарящи се покупки

В крайна сметка, колкото повече познавате конкурентите си и знаете как функционира нишата или индустрията, толкова по-добри са шансовете ви за изграждане на успешен онлайн магазин.

Стъпка 2: Изберете как ще получавате продукта си

Дропшипингът напоследък набра голяма популярност и чрез него практически всеки може да навлезе в дебрите на електронната търговия. Ако изберете него, тогава продавате продукти, които всъщност не притежавате и не е необходим начален капитал за закупуване на стока. Освен това нямате нужда от склад или помещение за съхранение и персонал за опаковане. За съжаление, освен предимствата този метод има и някои недостатъци. При неговия избор нямате абсолютно никакъв контрол върху изпълнението на поръчката и често не може да се направи връщане при дефект или рекламация. Липсата на брандиране и оттам изграждане на разпознаваема марка също не е за подценяване, а и имайте предвид, че конкуренцията е висока, а печалбата – ограничена.

В случай че изберете варианта със собствени продукти (произвеждани на място или закупени на едро чрез доставчик, но под шапката на личен бранд), бъдете подготвени за повече разходи за складиране, опаковане, доставка и маркетинг активности.  Собствената марка обаче, ще предложи на клиента едно много по-лично изживяване и ще направи бизнеса ви по-разпознаваем.

Стъпка 3: Спрете се на фирмено име и регистрирайте наименованието на вашия домейн.

Добре е то да е удобно за произнасяне, запомняне и записване. Ако  е свързано с нишата, в която се намирате, това улеснява хората да разберат вашата дейност. А при избор на нещо с по-личен елемент и значение, това може да се окаже идеална отправна точка за създаване на история около бизнеса.

В сайта на TEDBG и секцията за изработка на онлайн магазин в горната част ще намерите инструмент за проверка на свободните домейни, с помощта на когото на минутата може да разберете дали избраното име е възможно да бъде регистрирано веднага.

Стъпка 4: Изберете какво ще продавате

Откриването на продукт за продажба може да е трудно и объркващо. Важността на избора може да обезкуражи и най-мотивираните личности. Понякога ни се струва, че всичко, което може  да се предложи на потребителите, вече е било предлагано и в нишата има огромен брой конкуренти. За щастие, винаги има успешни нови продукти, които се лансират всекидневно и се продават отлично на пазара. Хората търсят новото и интересното, или това. което е качествено и по-добро от еквивалентните си версии.

За целта разгледайте популярните платформи като Amazon, Ali Baba, AliExpress и обърнете внимание на секцията с най-продавани артикули. При избора много добре преценете какви биха били разходите за доставка, евентуалния процент на печалба и се възползвайте от ключовите думи и тенденциите. Избягвайте прекалено модерните продукти, тъй като тяхното търсене бързо се насища и потребителският интерес рязко спада.

Стъпка 5:  Пристъпете към действителното изграждане на онлайн магазин

В тази част от процеса може да се възползвате от възможностите на многобройните платформи и за целта добре е да се доверите на опитен партньор, който ще откликне на персоналните ви нужди и ще препоръча подходящ изглед и функции. Според приоритетите и продуктите, които предлагате, заедно ще може да се спрете на тема и да настроите всичко необходимо, за да започнете максимално бързо да продавате. В зависимост от избрания план имате възможност да се възползвате и от много допълнителни услуги като оптимизация, различни варианти за статистики, администрация и дори уникални дизайни, съобразени с последните тенденции в бранша.

Дори и да не започнете с най-високото ниво на изпълнение, опивайте се регулярно да надграждате и да следите и подобрявате скоростта и съдържанието, тъй като това гарантира по-добро потребителско преживяване и полезност за клиента. Не пренебрегвайте и нуждата от поддръжка на онлайн магазина си, за да задържате интереса на аудиторията.

Пътят за създаване на онлайн бизнес не е лесен, но когато стартирате постепенно и се придържате към последователни и добре обмислени решения, процесът ще е много по-приятен и ще ви позволи да разгърнете креативността си. Технологиите се развиват все повече и оборотите от онлайн търговията се увеличават със стотици милиони годишно. Дали не е време да развиете блестящата си идея сега?

КТК ЕООД, ЕИК: 202170640  сключи договор на 06.07.2020 за изпълнение Подкрепа на микро и малки предприятия за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19
Преодоляване недостига на средства и липсата на ликвидност, настъпили в резултат от епидемичния взрив от COVID-19 ФИНАНСИРАН ОТ ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА „ИНОВАЦИИ И КОНКУРЕНТОСПОСОБНОСТ“, СЪФИНАНСИРАНА ОТ ЕВ

Ако ви се налага масово да обновите производителя на сайта си можете да направите това лесно през PHPMyAdmin.

За целта следвайте стъпките :

1. Създайте производител (ако вече нямате създаден)

2. Проверете ID на производителя  – това става лесно като отворите от администрацията за редакция производителя и видите най-горе в URL адреса номера накрая : В нашия случай ID Номера е 15 на производителя “Bardahl”

Проверка номер ID на производител Opencart

Проверка номер ID на производител Opencart

3. След това е необходимо да се логнете в cpanel / PHPMyAdmin да изберете базата която отговаря за магазина ви и да въведете следната Команда :

SQL команда за масово обновяване на производители в Opencart

SQL команда за масово обновяване на производители в Opencart

Важно ! – Моля направете архив на базата данни в случай на възникнал проблем.

SQL Команда за обновяване на производител :

UPDATE oc_product SET manufacturer_id = IF(manufacturer_id = 0, 15,manufacturer_id)

Означава , да се обновят всички полета за производител от таблицата с продукти ако производителя е “0” (т.е. не е зададен) на производител с ID – 15 (Създадения предварително от нас производител Bardahl)

Масовото обновяване на производителя в Opencart може да е особено полезно за Facebook каталози при генериране на производител защото Facebook задължително изисква едно от следните полета – MPN, GTN , Brand – в случая Brand = Производител.

Тествано и работи на Opencart версии 2.x.x. 3.x.x. Моля направете пълен архив преди да правите каквито и да било промени по базата данни. Ако не сте наясно с начина на работа на PHPMyAdmin Не променяйте и не предприемайте подобни стъпки. Ние не носим отговорност за проблеми в работата на сайта ви.

Как да обновите масово през базата данни теглото на продуктите когато например е 0.00000000 или друга стойност. Много полезно е ако имате много вече добавени продукти и например сте добавили модул на ЕКОНТ, който за да заработи нормално трябва да има тегло в продуктите.

Ако имате нужда да смените масово на много продукти наведнъж теглото на Opencart базирани магазини, то можете да направите това лесно и бързо през phpMyAdmin (cPanel) За целта ви е необходим достъп до phpMyAdmin (например през  с достъп през cPanel на хостинг на сайта Ви )

Важно – винаги първо направете пълен архив на сайта си. Ако не сте сигурни за нещо не предприемайте долупосочените действия. При неправилно изпълнение може да възникне проблем са база данни / продутите на сайта Ви и тяхното тегло.

Влезте в cPanel и избрете phpMyAdmin

Изберете базата данни, с която искате да работите – която се използва за сайта Ви.

Натиснете горе бутона – SQL и въведете следната команда :

Масово обновяване тегло на продуктите в Opencart 2 и 3

Масово обновяване тегло на продуктите в Opencart 2 и 3

Въведете в конзолата следната команда :

UPDATE oc_product SET weight = IF(weight = 0.00000000, 0.50000000,weight)

С тази команда се задава следното – ако теглото на продуктите е 0.00000000 да го направи 0.50000000, а ако е различно от 0.00000000 да остане същото каквото е било.

Т.е. ако имате вече продукти които имат посочено тегло различно от 0 те ще запазят своето тегло а само тези с тегло нула ще придобият тегло от – 0.50000000.

Стандартно това са 0.50000000кг , но все пак проверете вашата стандартна величина зададена в настройките на магазина.

Може да смените теглото като желаете.

Очаква се, до 6-ти Април тази година, Google да спре поддръжката на rich snippet (микроформати) тип резултати за Data-Vocabulary.org. Остава поддръжката само за микроформатите тип Schema.org. Ако сайта ви използва поддръжка само на Data-Vocabulary.org то е необходимо да преминете към Schema за да продължат да се показват по същия начин резултатите от страниците на сайта Ви в търсачката.

Пример за Data-Vocabulary.org маркиране на продукт :

Пример за маркиране с data vocabulary

Пример за маркиране с data vocabulary

Пример за Schema.org маркиране на продукт :

Пример за маркиране с schema

Пример за маркиране с schema

Основен плюс при този тип маркиране е, че продуктите например в един онлайн магазин получават по-добра видимост в търсачката. Ето един примерен продукт, който използва този тип маркиране и има добри отзиви от клиенти :

Маркиране на продукт звезди schema.org

Маркиране на продукт със звезди schema.org

Съдържанието е маркирано със звезди базирано на клиентските отзиви за този продукт. Това със сигурност привлича повече внимание към продукта и дава допълнителна информация за потенциални клиенти.

Ако сте регистрирани с някой от webmaster услугите на Google и сте получили следния email :

Проблеми от типа „Навигационни пътища” бяха открити на …..

До собственика на …..

Search Console установи, че сайтът Ви е засегнат от 1 проблема от типа „Навигационни пътища”:

Най-важни предупреждения

Предупрежденията са предложения за подобряване. Някои от тях могат да подобрят облика на сайта Ви в резултатите от търсенето, а други може да станат грешки в бъдеще. Следните предупреждения бяха открити на сайта Ви:

data-vocabulary.org schema deprecated

 

Източник : https://www.seroundtable.com/

5 предстоящи тенденции на онлайн търговията през 2020-та година

Вашият бизнес ще стане ли част от революцията на онлайн търговията? Ако ли не, вероятно ще пропуснете прогнозираните световни продажби от 4,8 трилиона долара на дребно през 2021 г. Компаниите, прилагащи маркетингови стратегии в онлайн търговията си, се разрастват много по-бързо. През 2019 г. са отчетени 1,80 милиарда онлайн потребители. До 2021 г. се очаква тази цифра да нарасне до 2,14 милиарда. Ако се доверите на тенденциите от предстоящата година, чака Ви вълнуващо бъдеще в онлайн търговията.

 1. Персонализиране и ангажиране на клиентите

В сравнение с традиционното пазаруване по магазините, продажбите в сайтовете не се извършват лице в лице. Страниците в интернет не разполагат със служител, който да Ви изслуша и да Ви предложи продукти, съгласувани с Вашите лични предпочитания, вкусове и интереси. За да имитират този процес, компаниите за онлайн търговия използват програми, които следят и сортират търсенето Ви на сайта. Също като при онлайн курсовете, в които можете да взимате частни уроци, без да присъствате в аудитория с други студенти, така и в онлайн магазините не е нужно служителите да имат знания, свързани с търговията на дребно.

Използвайки събраните данни от сърфирането Ви в интернет, посещенията на страници и историята на направените покупки, компаниите преобразуват своя онлайн магазин, за да задоволят възможно най-широк кръг от търсения. Най-добрият пример е сайтът на Амазон, където можете да намерите десетки предложения и реклами, съобразени с категорията и предмета, който сте търсили. Все повече компании започват да следват този модел на персонализиране, тъй като това прави интегрирането на онлайн магазини много по-лесно.

Нещо подобно се случва с персонализираните имейли, които генерират шест пъти повече кликове, отколкото обикновените бюлетини. Потребителите харчат 48% повече, когато срещнат „лично отношение“. В епохата, в която поверителността е от ключово значение, проучванията доказват, че 57% от същите тези онлайн купувачи са съгласни данните им да се обработват, стига това да се отрази положително на пазаруването им.

 1. Изкуствен интелект, онлайн асистенти и чатботове

През 2020-та изкуственият интелект превзема онлайн търговията – асистенти и чатботове, които са създадени да подобрят цялостното преживяване на клиента. Асистентите с изкуствен интелект, наречени още ботове, са създадени, за да извършват обемни, но обикновени задачи – от обработка на поръчки до отговаряне на базови въпроси. С работата си тези ботове осигуряват на служителите в онлайн магазина повече време, за да се съсредоточат върху по-сложните аспекти в управлението на бизнеса.

Ботчатовете пък могат отговарят на въпроси и дори да обсъждат оплаквания от продукти. Данните за това те събират от чатове между реални служители и клиенти. По този начин те също допринасят за персонализирането на онлайн търговията. 36% от клиентите отбелязват в анкета от 2019-та година, че предпочитат да контактуват с чатботове. Съществуват редица безплатни платформи (HubSpot Chatbot Builder), които ще Ви помогнат да създадете свой собствен бот.

 1. Разрастване на B2B онлайн търговия

Кой е казал, че онлайн търговията принадлежи единствено на бизнеса, насочен към крайния потребител? B2B компаниите също могат да се възползват от предстоящите тенденции. Дори е прогнозирано, че продажбите през 2020-та година ще се увеличат в световен мащаб на 6,6 трилиона долара.

При направено проучване сред 500 компании B2B, става ясно, че 80% от тях са приели поръчки и плащания през своя уебсайт. Персонализацията на потребителите има голямо бъдеще и тук, защото 50% от B2B компаниите искат да знаят повече за предпочитанията на доставчиците, с които ще изграждат отношения.

 1. Интерактивна визуализация на продукти

Всеки се колебае, преди да натисне бутона „купи“, когато пазарува онлайн. Преди да въведете данните си, започвате да се питате „Нуждая ли се от това? Продуктът качествен ли е? Имитация ли е?“ За да опровергаете покупката си, Вие имате нужда да узнаете повече за нея. Коментарите за продукта и водещите тенденции не са достатъчни. Вие искате да видите, докоснете продукта, да го подържите в ръцете си и да се отървете от всички съмнения, преди да извършите покупката.

В миналото беше достатъчно продуктите да имат привлекателна, висококачествена снимка на бял фон, а днес, новите технологии, позволяват те да бъдат разглеждани като 3D модели от всички страни, да бъдат увеличавани до най-подробни детайли и дори да бъдат представяни във виртуална реалност. Всичко това можете да преживеете през екрана на компютъра или смартфона си.

Дори рекламните видеа на продуктите са претърпели коренна промяна и от захаросани клипчета са се превърнали в ангажиращо, 360-градусово преживяване. Технологията за интерактивна визуализация на продукти се стреми да внесе осезаемото изживяване в магазина за онлайн потребителите и да облекчи колебанието им преди покупката. Съществуват и други начини за персонализиране на закупуваните продукти – чрез поставяне на инициали, избиране на цвят от богата палитра или други дребни детайли.

 1. Повече потребителски опит в продажбата на дребно

Мислехте ли, че онлайн търговията убива магазините от тухли и бетон? Ако е така, помислете отново. Въпреки че много магазини фалират, търговията лице в лице няма да изчезне, а просто ще се приспособи към новото време. Помните ли какво говорихме в началото за „око да види, ръка да пипне“? Докато специалистите работят неуморно върху ботове и програми, които да пресъздадат това усещане в интернет пространството, никоя технология няма да може да замени всеки детайл от пазаруването във физически магазин.

Имайки това предвид, големите компании започват да наемат малки магазини, в които да предлагат част от продуктите си и да изградят здрави връзки с клиентите си. Например, Амазон стартира верига от магазини, наречени „4 звезди“. В тях можете да се докоснете до продуктите, предлагани на сайта. Други магазини пък комбинират едновременно наличност на продуктите и продажбата им онлайн. Тези компании отварят магазинчета с по-малка площ и сплотен персонал за по-интимно и интерактивно преживяване.

Ако желаете ние да се захванем с вашия бъдещ проект и да изградим за вас печеливш онлайн магазин можете да се свържете с нас от тук : https://tedbg.com/contacts/

А тук можете да разгледате нашето портфолио проекти : https://tedbg.com/portfolio/

Създаването на красив и съвремен онлайн магазин с много възможности е една от стъпките към развитието и успешния бизнес в електронната търговия. За жалост обаче работата не свършва до там. За да сте наистина успешни вие трябва да предложите адекватни продукти за продажба на добри цени и с бърза и по възможност проследима доставка.

Много е важна и обратната връзка с клиентите ви – следенето на коментарите и отзивите, както и ежедневното подобряване и ъпдейтване на информацията в сайта ви. Ако искате да сте на върха на вълната трябва да следите тенденциите и да работите в насока подобряването и актуализирането на сайта ви.

Някой от основните стъпки които трябва да имате предвид при изграждането и развитието на вашия онлайн магазин са :

 1. Избор на продукти
 2. Стратегия за избор и отсяване на печеливши продукти
 3. Оценка на идеята за продажба на дадените продукти
 4. Реализиране и преценка как ще получавате (как ще поръчвате) продуктите

Всичко това в подробности можете да прочетете в статията ни в сайта Podtepeto.com тук : http://podtepeto.com/novini/как-да-изградите-стартирате-и-развиет/

А част втора от това как да развиете успешен онлайн бизнес можете да прочетете тук : http://podtepeto.com/ailiak/как-да-изградите-стартирате-и-развиет-2/