9 добри практики при онлайн магазините 2020/2021

Електронната търговия се превръща във все по-важна част от индустрията и особено през тази година. Много предприемачи решиха да я превърнат в свой основен източник на доходи. Макар и да изглежда отстрани като съвсем лесна работа, при която просто управляваш един предварително направен уебсайт, всъщност онлайн магазините изискват немалко отдаденост и внедряването на някои добри още със старта значително ще ви улеснят по пътя към върха.

Първо и основно правило е да започнете с всичко, както си му е редът – от началото. Припомнете си една от предишните ни статии на тема 5 стъпки към стартирането на онлайн магазин и минете последователно през отделните етапи. Разбира се, това няма да ви гарантира моментален успех, но ще е стабилна основа, върху която да градите бизнеса си. След като сте изяснили всички подробности около продукта, нишата, специфики с доставка и характеристики, посвещаваме останалата част от текста днес на мястото, на което ще се случват продажбите и как то да превърне покупката в истинско приятно потребителско изживяване.

Функционален дизайн

Изборът на това как ще изглежда уебсайтът ви не трябва да е само въпрос на лично предпочитание. Ключово при изграждането му е той да бъде функционален и потребителят да го приема като доверено място, на което може да повери парите си. Елементи като шрифт, фон, меню и организация изглеждат на пръв поглед маловажни, но изборът им наистина може да съсипе или изстреля напред даден бизнес.

Меню и навигация

Смисълът на тези части от онлайн магазина не е просто да ги има, а е важно да са организирани добре и последователно. Така, както на място, за да се ориентира клиентът, на разположение са продавач-консултанти, тук менюто и навигацията са решаващи. Организирайте добре категориите си според нишата, в която продавате. Слагайте и подкатегории, ако е нужно. В същото време не пропускайте важни елементи като контакти и секция „за нас“. Те може и да не са тези, които „продават“, но без тях всеки магазин изглежда несериозно и непрофесионално. Подгответе кратки и ясни текстове за всяка част и по възможност поддържайте връзка с посетителите си чрез система за съпорт. Опцията за търсене в сайта по ключови думи трябва да е абсолютно задължителна, тъй като с нея лесно ще се ориентират и няма да прекарват излишно време в лутане. Имайте предвид, че онлайн времето на всеки потребител е много лимитирано, а вниманието му изключително лесно се разсейва и губи.

Меню и навигация за онлайн магазин

Меню и навигация за онлайн магазин

Красиви и качествени снимки на продуктите

Няма как във века на социалните медии и онлайн продажбите да не разчитаме на професионалните, ясни и спиращи дъха кадри. Те са тези, които с един поглед привличат потребителя и до голяма степен са „виновни“ за покупката. Целта им е клиентът да си представи, че може да използва този продукт и той отлично се вписва в личния му начин на живот. В зависимост от областта, в която продавате, доверете се на опитни партньори и не се страхувайте да влагате средства във фотосесии. Винаги първо възприемаме неща с очите си и затова е важно за онлайн магазините да предоставят наслада на бъдещите си клиенти.

Съдържание, което е важно за клиента

Не е нужно уебмагазинът ви да е изпълнен само с рекламни послания. По-важната част тук е да въвлечете клиента си в история, която да донесе допълнителна стойност и за него. Поддържайте блог, в който да споделяте интересни аспекти на личния си опит като предприемач, полезно съдържание около продуктите, които предлагате, или новини за бранша и икономическата обстановка дори. Този начин на генериране и споделяне на информация ще ви създаде лоялна аудитория, която ще приема онлайн магазина ви за авторитет и източник на важни мнения и впоследствие с тези хора ще ви е много по-лесно да конвертирате в продажби.

Вижте и нашите цени за изработка на онлайн магазин тук : https://tedbg.com/ecommerce-website-prices/

Подобряване на продуктовите страници

При изграждането им също има някои основни правила, които да не пропускате. Както и при самия уебсайт, заложете на колкото се може повече и по-качествени снимки на продукта. Клиентът няма как да го пипне физически и затова всякакви детайли и прегледи отблизо са от ключово значение при решението за покупка. Добавяйте и професионално написани описания. Те не само ще ви помогнат да класирате страницата си по-напред в търсачките, но и ще дадат нужната информация и ще отговорят на редица евентуални употреби за полза, начин на употреба, състав и др. Включете още подробности за начини на доставка, плащане и достатъчно отличаващ се бутон за количка.

Ако искате да сте успешни прочетете : Как да увеличите онлайн продажбите си (чрез онлайн магазин)

Ревюта на продукта

Интегрирайте модул в сайта, чрез който да се оставят мнения и ревюта за артикулите. Така бъдещите клиенти ще могат да получат още по-подробна информация от първа ръка, а и ще получите т.нар. „социално доказателство“ за полезната стойност на това, което продавате.

Ревюта за продуктите - пример

Ревюта за продуктите – пример

Максимално улеснен и бърз процес на покупка

Когато потребителят вече е подготвил всичко избрано в кошницата си, предложете му лесен начин да завърши покупката. Не добавяйте излишни полета за попълване, както и помислете за всички удобни начини за разплащане в държавата, в която оперирате. Препоръчително е всичко – от избор до плащане до самото онлайн разплащане, да се извърши на собствения ви сайт, за да не се обърка излишно клиентът и да не си създаде чувство на недоверие.

Бързо завършване на поръчката за онлайн магазин - лесно и на една страница

Бързо завършване на поръчката за онлайн магазин – лесно и на една страница

Инструменти на онлайн маркетинга

Не подценявайте и тази част от бизнеса. Целта ви винаги освен придобиване на нови клиенти, трябва да е и задържането им и връщането за покупка отново. Възползвайте се от всички инструменти на онлайн маркетинга и социалните мрежи. Използвайте ретаргетинг, за да напомняте за себе си на потребителите, след като напуснат уебсайта ви. Поставете дисплейни реклами или изградете кампании в различните медии, а и никога не подценявайте силата на добре поднесения мейл, чрез който може да донесете допълнителна стойност на клиента и да го провокирате отново да попадне в потребителската ви фуния.

Обслужване на клиенти

Това също е част от онлайн бизнеса, която често пренебрегваме. Въпреки че по-голямата част от потребителското изживяване се случва в мрежата, никога не пренебрегвайте нуждата от контакт с реален човек зад сайта. Бъдете насреща, винаги когато клиентът има нужда от помощ. Информирайте своевременно за всякакви евентуални забавяния и поддържайте контакт, дори и чрез електронна поща с хората, които ви се доверяват. Това не само ще повиши числата на продажбите ви, но ще доведе до по-добри ревюта и до още повече завръщащи се клиенти.

Развитието и поддържането на онлайн магазин с всички технологични и маркетинг възможности, които постоянно ни предоставят нови инструменти, е голямо предизвикателство за всеки бизнес. Не е нужно да се опитвате да направите всичко сами и да сте в крак с абсолютно всички иновации. Доверете се на правилни партньори и заедно градете бизнеса на своите мечти.